taj-mahal

Taj Mahal – en af de største og smukkeste kærlighedshistorier

Ikke mange lande har så afvekslende nartur, kultur, historie og akitektur som Indien. Bare Nordindien alene kan ryste op med oplevelser til flere måneders rejseri, men på mindre end to uger kan man dog opleve en stribe eksotiske og sanselige seværdigheder. En af de mest ikoniske oplevelser er det smukke Taj Mahal, der ligger i storbyen Agra på bredden af Yamuna-floden. Få bygninger i verden er med rette så kendte og beundrede som Taj Mahal. Og selve historien og dets tilstedeblivelse er også facinerende.

Da den indiske stormogul Shah Jahans – den femte i rækken af muslimske mughalkejsere – yndlingshustru Mumtaz Mahal i 1631 døde i barselsseng efter at have født parrets barn nr. 14 afgav han på hendes dødsleje fire løfter:

Han skulle bygge hende et gravsted, hvis lige verden aldrig havde set, gifte sig igen, være kærlig over for børnene samt besøge hendes grav hvert år. Opfyldelsen af det første løfte blev det 76 meter høje Taj Mahal, der er bygget af røde sandsten og hvid marmor. Blandt andet safirer, diamanter, topas, blodsten, jade, krystal og perler blev indsamlet over hele Asien og brugt til byggeriet.

Shah Jahan ville skabe et mesterværk, som repræsenterede alle kulturer i hans multietniske rige. I Taj Mahal forenes indslag af persisk, tyrkisk, indisk og islamisk arkitektur. Dette var et synligt tegn på hans åbenhed overfor andre religioner.

Titusindvis af slavearbejdere sled i mere end et årti med at færdiggøre et af verdens smukkeste bygningsværker. Taj Mahals marmor varierer i nuance fra time til time, fra årstid til årstid.

Kort efter sin egen død blev Shah Jahans lig ført dertil og begravet i sarkofagen ved siden af sin kone – 35 år efter Mumtaz’ død var de to atter blevet forenet.

Den indiske poet og nobelprismodtager Rabindranath Tagore kaldte underværket for ‘en tåredråbe på evighedens kind’. En anden poet, briten Sir Edwin Arnold, mente at bygningen ikke var arkitektur, men snarere ‘en kejsers passionerede kærlighed, formet i levende sten’.

 

 

 

Med alle sanser skærpet og nysgerrigheden sluppet løs, har I alle muligheder for at få opfyldt en rejsedrøm!

Indien kan opleves på mange forskellige måder. Det kan være på egen hånd med en af vores ‘Kan selv – vil selv’ rejser eller med en mere fastlagt tur, hvis I foretrækker det.

Vi har flere forskellige rejser, der tager jer til Taj Mahal, klik på links nedenfor.

 

Eventyret lever!

Grace Tours

 

GYLDEN ØRKEN, STORSLÅET TAJ MAHAL, BETAGENDE AMRITSAR OG HIMALAYAS TINDER

TIGRE, TEMPLER OG TAJ

MOGULER, OASER OG METROPOLER

 

 

 

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Leave a reply