Rejser til Bangladesh med Grace Tours

Mellem Indien og Burma i hjørnet af Den bengalske Bugt, gennemstrømmet af fire af de største floder i Asien ligger dette lille tætbefolkede land. Man siger at grønt er godt for øjnene og i så fald burde et besøg til Bangladesh være nok til at smide brillerne ud.

Alt er grønt og frodigt, rismarkernes skinger grønne farver komplimenteres af den dybt grønne kæmpe bambus der vokser overalt, og den mørke grønne jungle der beklæder bjergene.

rejser til bangladesh

Om Bangladesh

De fleste bor på landet og lever af jorden, det er ikke i Bangladesh at man finder det ottende vidunder eller verdens højeste bjerg. Her bliver du mødt med en nysgerrighed og åbenhed af et stolt folk.

Mange forbinder Bangladesh med naturkatastrofer og u-lands kalendere, men det frodige og frugtbare land har meget andet at byde på. Mellem Indien og Burma i hjørnet af den bengalske bugt, gennemstrømmet af fire af de største floder i Asien ligger dette lille tætbefolkede land. Man siger at grønt er godt for øjnene og i så fald burde et besøg til Bangladesh være nok til at smide brillerne ud. Alt er grønt og frodigt, rismarkernes skingrer grønne farver komplimenteres af den dybt grønne kæmpe bambus der vokser overalt. Tag med ind i den mørke grønne jungle der beklæder bjergsiderne i ’the Hill Tracts’ og oplev det uforstyrrede liv i små stamme landsbyer. Her står den buddhistiske livsstil i stærk kontrast til det elles overvejede muslimske landbrugs samfund man oplever andre steder i landet.

Der findes kun to større byer, hovedstaden Dhaka og den havnebyen Chittagong. Dhaka stammer helt tilbage fra det 4. århundrede og byens ældste del ligger på bredden af Buriganga, som så mange andre byer er det her livet leves. Floderne er Bangladesh’s livsnerve, de giver vand til markerne, fungerer som et meget udbygget vejnet og fra tid til anden oversømmer de. At sejle med en af de gamle hjuldampere ned gennem landet mens pink ferskvands delfiner springer om kap med båden og fiskeørnene lystigt kredser over hovedet er specielt og anderledes. Det er en af de mest afslappende måder at komme omkring i dette hektiske og farverige land.

Langt de fleste bor på landet og lever af jorden, det er ikke i Bangladesh at man finder det ottende vidunder eller verdens højeste bjerg. I stedet oplever man at blive mødt men en nysgerrighed og en åbenhed som man ikke finder mange andre steder. Stoltheden over endeligt efter en lang og ulige kamp at være et selvstændigt land er næsten til at tage og føle på. Så på trods af fattigdom og den til tider katastrofale natur der omgiver dem er det et land befolket af stolte, smilende og åbne mennesker der med glæde viser deres ’nye’ land frem. Landet (desh på bangla) hvor der tales Bangla.

Bangladesh har hele seks årstider, de fleste er varme og fugtige. Den bedste tid at rejse på er om vinteren dog præges slutningen af december og januar af tåge og kulde. At rejse under monsunen kan være en udfordring men samtidig er det en meget intens oplevelse. I månedsvis har alle ventet med spænding og længsel på regnes komme, på køligheden og det livgivende vand der følger med. Al liv går ned i tempo og familierne samles til Kishuri og Tagore sange.

Vest Begalens store helt er Rabindranath Tagore, den først nobelprisvinder og en af områdets store forfattere og musikere. Han skrev sange til monsunens pris og bengalere synger dem gerne og ofte.

I resten af Subkontinentet kendes Vest Begalen som hjemsted for de intellektuelle og politiske, og på trods af analfabetisme og fattigdom kender de fleste bengalere Tagores værker og er ofte involveret og aktive i politik. Mange lokale NGO’er har et ry der er nået langt ud over landets grænser, Bill Clinton har sågar aflagt besøg hos nogle af de mest prominente, Grameen Bank og BRAC. Begge er startet af lokale kræfter og har gennem de sidste 25 år forsøgt at hjælpe fattige med uddannelse og bedre leveforhold gennem devisen hjælp til selvhjælp.

Fakta

Hovedstad: Dhaka

Beliggenhed: Bangladesh grænser op mod Indien og Burma og er lidt over tre gange så stort som Danmark.

Areal: Landet er på 143.998 km2 , hvoraf floderne fylder 10.090 km2.

Klima: Bangladesh har subtropisk monsunklima. Om vinteren blæser vinden fra Centralasiens stepper, og vejret er klart og køligt uden regn. I løbet af foråret vender vinden og trækker fugtig luft op fra Den Bengalske Havbugt. På den måde får landet to hovedårstider, en tør og kølig og en varm og fugtig. Gennemsnitstemperaturen stiger fra ca. 19 grader i oktober-marts til 29 grader i april-september.
De første byger falder i marts, og luftfugtigheden stiger i april og maj. Regntiden varer fra juni til oktober. I denne periode falder 75 pct. af landets nedbør. Den nord- og nordvestlige del af landet får ca. 5000 mm regn om året, mens resten af landet får ca. 2.500.

Befolkning: Der bor cirka 147 millioner mennesker i Bangladesh i dag. Befolkningen er forholdsvis homogen. Omkring 98% er bengalere. Derudover er der forskellige stammefolk og ikke-bengalske muslimer.

Religion: Muslimerne udgør 89,5% af befolkningen. 9,6% er hinduer, og resten fordeler sig på andre religioner.

Sprog: Bangla er det bengalske ord for bangladeshisk, sproget, der tales og forstås overalt i Bangladesh, og 98% af befolkningen har det som deres modersmål. Bangladeshisk er sammen med en række andre regionale sprog en efterkommer af det indiske ur-sprog Sanskrit. Det betyder at forskellen mellem bangladeshisk og hindi er bare lidt større end forskellen på dansk og svensk

Styre: Republik.

Uafhængighed: Bangladesh løsrev sig fra det daværende Vestpakistan (det nuværende Pakistan) i 1971. Før denne uafhængighed hed Bangladesh Østpakistan, og som sådan løsrev landet sig fra Indien sammen med Vestpakistan i 1947.

Valuta: Taka.

Visum/ Pas: Danske statsborgere skal være i besiddelse af visum til Bangladesh ved indrejse samt enten en returbillet eller billet til vidererejse. Visum skal søges hjemmefra. Blanket til ansøgning fremsendes ved bestilling af flybillet. Ansøgningsblanket i udfyldt stand, rejseplan (fremsendes af Grace Tours), 1 stk. pasfoto samt gyldigt pas indleveres eller sendes til Bangladesh´ ambassade i Sverige. Ekspedition tager ca. en uge. Ønskes pas og visum sendt pr. post skal adresseret og frankeret svarkuvert vedlægges. Svarkuverten skal være frankeret med porto, der dækker rekommanderet forsendelse samt visumgebyr.

Vaccination: Der er ingen officielle krav om vaccinationer ved indrejse til Bangladesh. I forbindelse med vaccinationer opfordrer vi dig til at rette henvendelse til fx: Egen læge, Danske Lægers Vaccinations Service, Statens Serum Institut, Rejseklinikken eller Rigshospitalets Rejse- og vaccinationsservice for udførlige oplysninger.

Rejseforsikring: Det tilrådes at tegne en rejseforsikring, der som minimum dækker ved sygdom og hjemtransport. Grace Tours forhandler GOUDA Rejseforsikring.

Tidforskel: Der er 5 timer og 30 minutters tidsforskel på Danmark og Bangladesh. Ved sommertid 4 timer og 30 min.

Åbningstider: Offentlige kontorer har generelt åbent fra 10 til 16.30 – fredag er lukkedag. Lokalt kan der dog være store forskelle.

Tøj: Lidt mere konservativ påklæding er vigtig. For både kvinder og mænd gælder det at det er vigtigt at skuldre og ben er dækket til. Man kan med fordel købe sig lokalt tøj.

Indkøbsmuligheder: Tøj, sarier, sjaler, læder, kunsthåndværk og meget mere. Spørg evt. jeres guide for råd og tips.

Se vores udvalgte rejser til Bangladesh