Lotus

Dosha – hva’ for en fisk?

Et centralt begreb i ayurveda er ’de tre doshaer’, der henviser til tre grundlæggende livsenergier, som alt levende består af ifølge Ayurveda. Doshaerne er sammensat af naturens fem elementer og har elementernes egenskaber: rum, luft, ild, vand og jord.

Vata dosha elementer: rum og luft – regulerer derfor al bevægelse og forandring i vores sind og kroppe.

Pitta dosha elementer: ild og vand – styrer vores fordøjelse og stofskifte.

Kapha dosha elementer: jord og vand – opretholder og beskytter sind og krop.

Alle tre doshaer er til stede i hver celle, væv og organ – for bevægelse, stofskifte og beskyttelse er essentielle komponenter i livet. Det, der gør livet interessant, er, at selvom alle mennesker har alle tre doshaer, så har vi alle en unik medfødt sammensætning, som giver os vores specifikke kropslige, mentale og følelsesmæssige karakteristika.

At kende til din dosha giver dig nyttige og brugbare informationer. Der findes mange doshatests på nettet, som kan give dig et fingerpeg. Her følger en kort gennemgang af ’typerne’.

 

 

Vata dosha vata-illustration

Med en dominerende vata dosha er personligheden kendetegnet af bevægelse og forandring. De vil have en tendens til altid at være på farten og er energiske og kreative. Vata typer elsker spænding og nye oplevelser. De bliver let følelsesladet og kede af det, men de er også hurtige til at tilgive. Med vata i balance er de livlige og entusiastiske og har samtidig en slank krop. Når de er ude af balance, har de en tendens til at være bekymrede, ængstelige og lide af søvnløshed.

 

 

 

Pitta dosha pitta-illustration

Da pitta regulerer fordøjelsen, stofskiftet og energiproduktionen, vil en pitta person være intens, gennemtrængende, skarp og ilter af natur, hvilket giver sig til kende i både krop og sind. Pitta typer er meget intellektuelle og har en fantastisk evne til at koncentrere sig. Når de er i balance, er de gode til at tage beslutninger, og er gode lærere og foredragsholdere. De er præcise, vittige, direkte og ofte bramfrie. Når de er ude af balance, kan de være hidsige, kritiske og diskussionslystne og fysisk set lide af hududslæt, brændende fornemmelser, mavesår, for høj kropstemperatur og halsbrand.

 

 

 

Kapha doshakapha-illustration

Kapha typer er forbundet med jorden og er af natur rolige, betænksomme og kærlige. De har en medfødt evne til at nyde livet, og trives godt med rutiner. Når de er afbalanceret, er kapha typer stærke, trofaste, tålmodige, stabile og forstående. Folk med kapha ubalance har en tendens til at klamre sig til ting, arbejdspladser og forhold længe efter, det er til gavn for dem. For meget kapha i sindet kommer til udtryk som modvilje mod forandring og som stædighed og kropsligt kan ubalancen ses som overvægt, tendens til at sove for meget, astma, diabetes og depression.

 

 

Læs mere om typerne og hvordan du balancerer dem her

Tag med på en ayurvedarejse!

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

Leave a reply